5 Kesan Pada Diri Sendiri Jika Gemar Jemur Baju Dalam Rumah Yang Ramai Tak Tahu

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

5 Kesan Pada Diri Sendiri Jika Gemar Jemur Baju Dalam Rumah Yang Ramai Tak Tahu

Mudarat Menjemur Baju Dalam Rumah Ramai antara tayang memilih untuk menjemur pakaian di dalam rumah Tapi tahukah anda bahawa tindakan itu boleh membawa kemudaratan?

Antara baha ya dan mudarat menjemur pakaian didalam rumah adalah:

1. Boleh Jadi Kan ser

Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama penyakit kan ser Lebih elok cuba elak menjemur kain di dalam rumah kerana berbaha ya jika anda selalu sedut udara tersebut.

2. Pengaruh alergi

Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bak teria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah ya Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pemafasan.

3. Bera cun

Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walaupun pakaian sudah direndam pelembut, Ya, itulah ra cun. Hanya dalam jangka waktu tertentu udara yang disedut memberi kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

4. Asma

Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alergi

5. Lemahkan sistem ketahanan tubuh

Boleh melemahkan sistem ketahanan tubuh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin dise rang pelbagai penyakit lain. Jalan penyelesaiannya anda boleh sediakan tempat jemuran diluarrumah. Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah.

Semuanya ditangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi, jangan secara terus nanti cepat pulak kusam dan luntur warna kain anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*