Kisah Pemain Arsenal Yang Hafal 19 Juzuk Al – Quran

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Kisah Pemain Arsenal Yang Hafal 19 Juzuk Al – Quran

Luar biasa. Itulah kata yang tepat bagi pemain tengah Arsenal dan Perancis, Abu Diaby. Tidak hanya mahir mengawal bola dan memberi umpan kepada rakan pasukan dalam bola sepak, Diaby juga dikenali sebagai penganut Islam yang taat menjalankan ibadahnya sebagai seorang muslim. Mengagumkannya lagi, Diaby juga tercatat sebagai seorang hafidz penghafal al-Quran.

Dalam akaun twitter, salah satu pengajar Ebrahim Collage di London, Mufti Muhammad, @ Mufti_Muhammad memberitahu bahawa pemain tengah yang tengah bersinar di kelab gergasi London Arsenal itu sudah menghafal 19 juzuk Al-Quran. Bagi Diaby, kunjungan ke Ebrahim Collage adalah perkara biasa. Sebab dia berasa selesa berada dalam komunitinya.

Sumbangan wang

“Adalah menjadi tanggungjawab saya sebagai seorang Muslim untuk membantu saudara saya yang hidup di bawah pen1ndasan,” katanya, yang dipetik laman web Forum Islam Eropah.

Web berkenaan juga mendedahkan bahawa pemain itu menyumbang wang untuk membantu etnik R0h1ngya tetapi jumlahnya dirahsiakan. Walaupun beliau sibuk dengan jadual yang penuh tetapi beliau tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang penganut Islam.

wallahu a’lam.

Diaby juga disebut-sebut sebagai salah seorang penderma di sebuah sekolah Islam terkenal di London. Di Ebahim Collage juga mendidik dan membimbing mualaf yang ingin mengenal lebih auh ajaran Islam. Dia juga aktif di pelbagai acara sos1al, seperti malam amal untuk etnik Muslim Rohingnya.

Sumber: carigold

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*