Hidupnya Sebatang Kara, Namun M4tinya Dipenuhi Kasih Sayang Tetanga

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Hidupnya Sebatang Kara, Namun M4tinya Dipenuhi Kasih Sayang Tetanga

Hidup merantau untuk mencari rezeki merupakan lumrah hidup seorang insan bagi menampung diri dan keluarganya. Jika merasakan rezekinya tidak ditemukan di kampung halaman, maka merantaulah ke negeri orang. InsyaAllah rezeki pasti ada.

Begitulah yang berlaku kepada seorang remaja yang bernama Rizal yang berasal dari Filipina. Rizal remaja yang berusia 17 tahun merantau ke Sandakan, Sabah seorang diri. Dia tinggal di Kg. Sing Kee, Tanah Merah, Sandakan. Tempat tidur remaja yang bekerja sebagai kuli kapal itu hanyalah menumpang di rumah rakan-rakan. Kadang-kala dia tinggal di bangunan kosong.

Dia hidup sebatang kara, bersendirian gigih bekerja untuk menyara hidup. Namun hidup sebatang kara tidak bermakna m4ti juga akan sebatang kara. Hidup yang berbudi m4tinya akan dikenang. Baru-baru ini Rizal meningg4l dunia akibat tibi. Namun perginya sangat dipermudahkan.

Tidak seperti hidupnya yang sebatang kara, m4tinya penuh dengan kasih sayang daripada jiran-jiran yang mengenang jasa remaja Filipina itu yang tidak pernah lokek dengan rezeki yang diperolehinya. Ikan-ikan yang diperolehi hasil kerjanya sebagai kuli kapal diagih-agih kepada jiran yang memerlukan.

Kisah Rizal diceritakan oleh Abang Botak di Fbnya:

Baru-baru ni ada satu kem4tian, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun akibat penyakit tibi. Saya berharap rakan-rakan yang membaca kisah ini dapat sampaikan berita kem4tiannya kepada kedua ibu bapanya jika mengenali mereka. Saya dimaklumkan ibu bapanya gagal dikesan sehingga kini dan kini berada di negara Filipina.

Namanya dikenali sebagai Rizal, beralamat di Kg.Sing Kee Tanah Merah Sandakan. Hidupnya sebatang kara tanpa kedua ibu dan bapa kandungnya di sisi. Dengan usia begitu, dia menyara kehidupannya dengan bekerja sebagai kuli (juragan) kapal, menurunkan ikan daripada kapal apabila melabuh di pantai. Dengan sedikit hasil upah dan ikan yang dia perolehi hasil daripada menurunkan ikan dari kapal.

Dia tidak loke (kedekut) mengagih-agihkan ikan yang dia dapat kepada jiran-jiran yang berhampiran. sehinggalah dia sangat disenangi oleh orang ramai dikampungnya. Tempat tidurnya di mana-mana saja. Kadang menumpang di rumah rakan-rakannya. Kadang tinggal di bangunan kosong saja. Begitulah kehidupannya sehari-harian.

Jika ada kapal ikan berlabuh keesokan harinya. Adalah rezeki yang akan dia perolehi dan diagih-agihkan kepada orang ramai di kampungnya lagi. Itulah dia Insan mulia bernama Rizal. Namun, orang baik biasanya Allah akan ambil lebih awal. Takdirnya dia telah kembali kepangkuan Ilahi pada 08.01.2020 pada usia 17 tahun. Ma tinya tidak sempat bertemu ibu dan bapanya.

Hasil budi baiknya kepada orang ramai. Akhirnya Jena zahnya disempurnakan pula oleh orang ramai dikampungnya. Semasa dalam perjalanan aku diceritakan, tentang pekertinya. Dan tempat uruskan jena zahnya pula dirumah seorang makcik daripada kampung itu yang menawarkan pondok kecilnya.

Saya sangat terharu, meskipun dia tidak ada apa-apa, tapi dia ada orang ramai disekelilingnya membantu. Ada juga aku tawarkan kain kafan. Awalnya mereka setuju menerimanya. Tapi ketika sampai di rumah makcik yang menumpangkan jena zahnya. Saya dimaklumkan kain kafan sudah ada disediakan oleh ketua kampung di situ. Masya-Allah.

Segalanya dipermudahkan. Untuk tanah perku burannya pun saya sudah maklumkan rakan penggali ku bur di Jalan Aman. Alhamdulillah juga dipermudahkan. Mereka tidak tetapkan harga. Berapa saja dia ambil katanya dengan sedikit sumbangan orang ramai yang ada di tangan, saya berikan kepadanya sebagai upah.

Alhamdulillah kini jena zahnya sudah selamat disemadikan. Ramai juga orang kampung yang mengiringi jen azahnya ke ku bur. Begitulah kisah kem4tian adik Rizal seorang yang baik kepada orang ramai dikampungnya. Aku doakan jika kedua ibubapanya masih hidup semoga mereka dapat datang melawat ke pusara anaknya ini.

Dan aku doakan, semoga rezeki orang-orang kampung yang membantu mengurus jena zahnya pula dimurahkan oleh Allah SWT. Dan yang terakhir aku doakan semoga adik Rizal tergolong dalam kalangan hamba yang beriman dan dimasukan dalam syurgaNya. Amin..

sumber: kulihatlangitbiru

Apa kata anda? Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*