Inilah Kesan Baha ya Jika Anda Tidak Cukup Tidur Malam

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Inilah Kesan Baha ya Jika Anda Tidak Cukup Tidur Malam

Kajian terbaru menunjukkan tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal dan mental. Tetapi sekarang masalah tidur tidak cukup meningkat, dengan penyelidikan membuktikan seorang daripada setiap lima orang, berasa letih luar biasa dan satu daripada 10 mengalami keletihan bertahan.

Pengarah Pusat Tidur Universiti Glasgow, Profesor Colin Espie, berkata tidur adalah cara semula jadi yang menyediakan rehat, pemulihan dan tenaga kepada manusia dan tiada yang lain yang melakukan perkara yang sama.

Bagaimanapun, banyak daripada kita menganggap tidur hanya satu komoditi. Kita tidak menghormati pengambilan tidur nyenyak mencukupi, menganggapnya seperti pengacau.

Mendapatkan tidur nyenyak pada waktu malam tidak pernah dianggap penting, katanya.

Menurut kajian Universiti Warwick menunjukkan mereka yang tidur kurang enam jam sehari dan terganggu berisi ko 48 peratus mengalami atau ma ti akibat sa kit jan tung dan 15 peratus risi ko mengalami atau ma ti akibat angin ahmar sera ngan.

Amalan tidur lewat dan awal pagi sebenarnya umpama bom jangka kepada kesihatan. Jadi, bertindak sekarang untuk mengurangkan risi ko menghi dap penyakit membaha yakan nyawa seperti itu, kata penulis bersama kajian, Profesor Francesco Cappuccio.

Lelaki berusia lebih 65 tahun yang tidur nyenyak yang beri siko tinggi mendapat tekanan da rah tinggi, menurut kajian terkini Harvard Harapan Fakultas Kedokteran.

Kajian ke atas 784 pesakit, yang disiarkan dalam jurnal hipertensi, mendapati mereka yang kurang mendapat tidur nyenyak berisiko 83 peratus mendapat penyakit itu daripada yang nyenyak tidur yang panjang.

Tekanan d4rah tinggi meningkatkan ris1ko sera ngan jantung, angin ahmar dan lain-lain masalah kesihatan.

Kurang tidur menyebabkan tekanan pada badan, memaksa jantung berdegup lebih pantas, kata pakar. Namun tidur yang terlalu panjang, lebih sembilan jam, mungkin juga menjadi tanda bagi penyakit termasuk kardiovaskular.

Satu kajian ke atas 472 pesakit obes, yang disiarkan dalam International Journal of Obesity, melibatkan peserta memakan 500 kurang kalori setiap hari, disertai senaman kebanyakan hari. Mereka yang tidur terlalu pendek atau terlalu lama kurang kehilangan berat badan dalam tempoh enam bulan. – Agensi

Sumber Asal : Media Resepi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*