Padamnya 3 Cahaya Bintang Ummah, Terima kasih Untuk Ilmu Dari 3 Tokoh Ulama Ini.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Padamnya 3 Cahaya Bintang Ummah, Terima kasih Untuk Ilmu Dari 3 Tokoh Ulama Ini.

Tiga tahun lalu, negara dikejutkan dengan pemergian dua orang tokoh ulama terkenal yang juga adik-beradik, Datuk Dr. Ustaz Haron Din dan Ustaz Ishak Din akibat kompliikasi jantung.

Datuk Seri Dr. Haron Din dan Ustaz Ishak Din meniinggal dunia pada 2016.

Tuan Guru Dato’ Dr. Haron bin Din dilahirkan pada hari Ahad, 18 Ogos 1940 bersamaan 14 Rajab 1359 (Tarikh Hijrah ini mengikut kiraan Komputer) di Bohor Mali, Kangar, Perlis. Berkahwin dengan seorang Isteri dan dianugerahkan Allah dua orang anak lelaki dan tiga perempuan.

Beliau dibesarkan dikalangan keluarga yang kuat mengamalkan ajaran agama Islam. Ibu bapa beliau adalah guru al-Quran yang mengajar bacaan al-Quran kepada masyarakat setempat. Beliau adalah anak yang ketiga daripada 10 orang adik beradik. Mempunyai seorang abang dan kakak dan seorang adik lelaki menakala enam adik perempuan.Dua orang saudara lelaki beliau juga tokoh agama terkenal iaitu abang beliau Ustaz Ishak bin Din dan adik beliau Datuk Abu Hassan bin Din. Ayahanda beliau dikenali sebagai sebagai Lebai Din, yang juga seorang perawat yang mengamalkan rawatan pengubatan Islam.

Selepas itu, seorang lagi saudara mereka, Datuk Haji Abu Hassan Din telah kembali ke ramatullah selepas terjatuh semasa mahu memakai seluar untuk menunaikan solat Subuh.

Al-Fatihah.

Pemergian Ustaz Abu Hassan Din bukan sahaja ‘ditangisi’ rakan-rakan pendakwah, malah pemimpin negara dan netizen turut berkongsi kesedihan masing-masing.

Datuk Seri Abu Hassan Din Al Hafiz (13 Januari 1946 – 1 Mei 2019) merupakan seorang ulama dan pendakwah agama Malaysia dan adik kepada Datuk Dr. Haron Din dan Ishak Din.[1][2] Beliau ialah bekas imam di Masjid Negara dan pernah menjadi Penasihat Agama kepada beberapa Yang di-Pertuan Agong termasuk Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj, Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail dan Sultan Mizan Zainal Abidin.

Beliau dilahirkan di Arau, Perlis dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Inggeris Derma, Arau, sebelum ke Sekolah Agama Arab Alawiyah dan melanjutkan pelajaran di Mesir. Abu Hassan mula bertugas di Pusat Islam pada 1976 sebelum berkhidmat di Masjid Negara pada tahun berikutnya sehingga memangku jawatan Imam Besar.

Selain itu, Abu Hassan juga aktif berceramah melalui pentas dakwah seperti Forum Perdana Ehwal Islam terbitan Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan turut terkenal sebagai Ikon Astro Oasis.

Ia disifatkan sebagai satu kehilangan besar kepada institusi agama di Malaysia.

Tiga beradik tinggalkan dunia yang fana.

Datuk Seri Dr. Haron Din dan Ustaz Ishak Din meniinggal dunia pada 2016. Tuan Guru Dato’ Dr. Haron bin Din dilahirkan pada hari Ahad, 18 Ogos 1940 bersamaan 14 Rajab 1359 (Tarikh Hijrah ini mengikut kiraan Komputer) di Bohor Mali, Kangar, Perlis. Berkahwin dengan seorang Isteri dan dianugerahkan Allah dua orang anak lelaki dan tiga perempuan. Beliau dibesarkan dikalangan keluarga yang kuat mengamalkan ajaran agama Islam.

Ibu bapa beliau adalah guru al-Quran yang mengajar bacaan al-Quran kepada masyarakat setempat. Beliau adalah anak yang ketiga daripada 10 orang adik beradik. Mempunyai seorang abang dan kakak dan seorang adik lelaki menakala enam adik perempuan.Dua orang saudara lelaki beliau juga tokoh agama terkenal iaitu abang beliau Ustaz Ishak bin Din dan adik beliau Datuk Abu Hassan bin Din. Ayahanda beliau dikenali sebagai sebagai Lebai Din, yang juga seorang perawat yang mengamalkan rawatan pengubatan Islam.

Pemergian ketiga-tiga pendakwah ini menandakan berkahirnya satu legasi yang sangat berjasa dalam mendidik masyarakat ke arah jalan yang diredhai Allah.

Perkara ini turut diakui oleh seorang pengguna laman sosial, yang telah mencoretkan nukilan buat ketiga tokoh ulama ini.

Damailah di sana, terima kasih atas ilmu ini.

  • Tuan Guru Haji Ishak Din
  • Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din
  • Tuan Guru Dato’ Seri Abu Hassan Din al Hafiz

Sumber: Tengku Yusuff

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Online Kini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*