Ibu Pergi Ketika 3 Ayat Terakhir Surah Yasin Dibaca Untuknya

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Ibu Pergi Ketika 3 Ayat Terakhir Surah Yasin Dibaca Untuknya

Kehilangan insan yang bergelar ibu pasti merupakan detik paling menyedihkan bagi diri setiap anak. Jika sebelum ini kelibat ibu sering terlintas di depan mata setiap kali pulang ke rumah, namun semua kenangan ibarat dibawa bersama selepas pemergiannya.

Bagi seorang remaja, walaupun sedih dengan kehilangan insan tersayang beberapa hari lalu, namun dia lega kerana dapat menunaikan permintaan arwh ibunya.

“Hannan imamkan jena.zah ibu. Hannan bacakan talkin untuk ibu. Hannan dah tunaikan apa ibu harapkan. Hannan sayang ibu,” demikian ciapan remaja ini di Twitter.

Perk0ngsian yang penuh menyent0h jiwa itu meraih sehingga lebih 3,500 retweet dan 22,000 likes.

Rata-rata warganet turut sama menzahirkan rasa sedih di atas kehilangan ibu remaja berkenaan, namun mereka juga memujinya kerana menunaikan tanggungjawab sebagai seorang anak lelaki.

Hannan dan arwh ibunya yang merupakan seorang guru di sebuah sekolah menengah agama.

“Your mum must be proud to have you as her son (Ibu kamu pasti bangga mempunyai kamu sebagai anak lelakinya),” tulis @husni_mdzin.

“Innalillah, awak dah buat sesuatu yang semua orang idamkan, iaitu uruskan urusan terakhir ibu dan ayah kita. Saya jealous dengan kemampuan awak uruskan ibu awak sehingga waktu terakhir dia,” tulis pelayar @cokelatparcel.

Ketika berk0ngsi cerita dengan mStar, Muhammad Ammar Hannan Khairuddin berkata, ibunya Hajah Mazwin men!nggal dunia pada Rabu lalu akibat ba.rah hati.

Mengimbas kembali saat-saat ketika ibunya mula jat0h sak!t, remaja yang senang disapa sebagai Hannan itu berkata segala-galanya bermula pada Julai tahun lalu apabila wanita itu mengadu sak!t dan lenguh-lenguh kaki.

“Masa itu ibu hanya ambil ubat tahan sak!t saja. Namun dua bulan kemudian, ibu dimasukkan ke hospital selepas terjat0h. Ibu dirawat sekejap saja dan keadaannya kembali okay.

“Masuk bulan Mac atau April baru-baru ini, ibu jat0h sak!t lagi dan tak boleh jalan langsung… hanya terlantar. Kami bawa ke hospital dan selepas lalui pemeriksaan, doktor sahkan ibu mengh!dap ba.rah hati,” cerita anak keempat daripada lima adik beradik ini.

Menurut Hannan, ibunya dirawat selama hampir dua bulan termasuk menjalani rawatan kem0terapi dan keadaannya kembali pulih malah boleh berjalan semula sehingga perubahan itu mengej0tkan seluruh ahli keluarga.

“Dalam tiga minggu lalu, seperti biasa ibu pergi temu janji tapi hari yang sama dia ditahan di wad sebab kiraan da.rah putih kurang. Dua minggu ibu ditahan sebelum dibenarkan pulang pada 30 Oktober.

“Kami adik beradik dan ibu saudara gilir-gilir menjaga ibu di rumah. Alhamdulillah, adik beradik semua ada sebab sekarang sedang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor,” katanya yang menetap di Shah Alam, Selangor.

Bagaimanapun pada Sabtu lalu, ibunya mula menunjukkan perubahan ketara.

“Dia panggil dan nak jumpa semua orang. Masa itu kami bacakan surah Yasin dan sentiasa ajar kalimah Allah. Keesokannya, ramai yang datang ziarah ibu termasuk rakan-rakan gurunya dan kenalan.

“Ibu masih kenal orang dan boleh beri resp0ns. Sehinggalah tengah hari Rabu, keadaan ibu dah lain dan ibu saudara beritahu mungkin masa ibu tak lama sebab nampak macam sukar bernafas.

“Ketika tiga ayat terakhir surah Yasin dibaca, ibu hembuskan nafas terakhir,” cerita Hannan sambil menambah, arwh ibunya disemadikan di Tanah Perkub0ran Kota Kemuning.

Bercerita lebih lanjut, Hannan yang juga penuntut jurusan Diploma Perakaunan di sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) berkata perk0ngsiannya di laman Twitter adalah kerana mahu mengenang kenangan terakhir bersama ibu kesayangannya, namun tidak menyangka ia menjadi v!ral.

“Sedih kerana teringat kembali kata-kata arwh ibu. Ibu adalah seorang guru di sekolah menengah agama tempat saya belajar. Ada satu hari tu selepas kursus pengurusan jena.zah di sekolah, ketika dalam perjalanan pulang, ibu ada kata ‘Nanti kalau boleh ibu nak Hannan imamkan’.

“Awalnya saya menolak untuk baca talkin sebab tak0t tak ada kekuatan, namun akhirnya saya teruskan. Memang masa baca tu, saya sangat sebak dan mengalirkan air mata.

“Ibu tak sempat tengok saya berjaya tamatkan pelajaran, dirikan rumah tangga, namun ini yang saya sempat tunaikan untuknya. Satu pesanan ibu yang saya pegang, sentiasa jaga solat.

“Tiada apa yang nak saya katakan, cuma tanggungjawab anak lelaki sangat besar. Belajarlah serba sedikit bab urus jena.zah sebab kita semua akan laluinya. Itulah ‘khidmat’ terakhir kita untuk mereka,” ujarnya lagi.

Sumber & foto : mStar

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Online Kini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*