Gadis Kecil Bukan Islam Ini Sedang Berjalan, Langkahnya Terhenti Terdengar Azan, Terjadi Selepas Itu

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Gadis Kecil Bukan Islam Ini Sedang Berjalan, Langkahnya Terhenti Terdengar Azan, Terjadi Selepas Itu

Di sebalik kemerduan azan, ada misteri dan keistimewaannya yang tersendiri, sehingga bagi muazin (orang yang menyerukan azan), Allah SWT telah menjanjikan ganjaran pahala kepadanya.

Kalimah penyeru (muazin) yang mengandungi kehebatan lagi menakjubkan telah tertanam dalam jiwa setiap Muslim, sehinggakan seusai laungan azan, seluruh tubuh serta pancaindera kita bergerak untuk menunaikan ibadat solat.

Menurut fakta, kebanyakan bukan Muslim menerima hidayah Ilahi setelah mendengar azan. Biarpun tidak memahami maksudnya, namun mendengarkannya sahaja telah menggetarkan hati, sekali gus menyentuh jauh di sudut hati nurani.

Seakan fitrah Islam dalam diri mereka dibangkitkan melalui alunan suara azan tersebut.

Kementerian Urusan Agama Turki pernah menyatakan sekurang-kurangnya 634 orang telah memeluk Islam pada 2011, termasuk 407 wanita, yang rata-rata mereka berusia antara 30 hingga 35 tahun.

Malah mereka berasal daripada pelbagai bangsa Jerman, Maldive, Belanda, Perancis, China, Brazil, Amerika Syarikat, Rumania, Estonia dan lain-lain dan merupakan pelancong yang sedang melancong ke Turki.

Di Turki sendiri, sekurang-kurangnya 14 orang memeluk agama Islam pada empat tahun terakhir, termasuk 10 wanita.

Mufti kota Kayseri, Syeikh Ali Marasyalijil berkata, umumnya mereka masuk Islam setelah tersentuh mendengar alunan azan.

Chauncey L. Hawakins dari Amerika Syarikat mengakui pengislamannya bertitik-tolak selepas mendengar azan ketika berkunjung ke Abu Dhabi, Emeriah Arab Bersatu.

Hakikatnya, penghijrahan akidah asbab daripada alunan azan memang berlaku.

Video dibawah menunjukkan seorang gadis kecil sedang berjalan jalan di salah sebuah gedung pasaraya di Dubai dan ketika itu azan berkumandang dan gadis ini secara tiba tiba terhenti langkahnya. Dia mula mencari dimana datang bunyi azan tersebut dan dia bertanya kepada ibunya bunyi apa yang merdu sekali itu.

Ibunya memberitahu itu azan untuk memanggil orang islam pergi solat. Subhanallah, lihat bagaimana kemerduan azan mampu menyelami hati seorang kanak kanak yang tidak pernah mengenali apa itu Islam.

Satu video menjadi tular pada pertengahan tahun 2018 ini menunjukkan seorang Youtuber bernama Sammyreact membuat perbandingan antara Azan Kristian dan Azan Islam. Ini diminta oleh pengikut (subscribers) beliau untuk dia sendiri dengar dan beri pendapat. Video ini mendapat tontonan melebihi 4 juta (worldwide) dan 114k likes di laman Youtube.

Video pertama menunjukkan azan dari agama Kristian dimana mereka akan membunyikan loceng di gereja untuk memanggil orang kristian datang. Video kedua yang Sammyreact memang buat dia terdiam, rakaman azan dari agama islam buat beliau terus terdiam dan hampir menitik air mata. Ketika video itu tamat, beliau mengatakan beliau terkejut dengan kemerduan azan tersebut dan dia rasa dirinya tenang bila dengan alunan merdu azan. Subhanallah!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*