Detik-Detik Ulama Mesir Sempat Alunkan Ayat Al-Quran Sebelum Menghadap Illahi

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Detik-Detik Ulama Mesir Sempat Alunkan Ayat Al-Quran Sebelum Menghadap Illahi

Setiap yang beriman pasti ingin mening gal dunia dalam pengakhiran yang baik atau husnul khatimah. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, antara tanda husnul khatimah ialah seseorang itu mening gal dunia dalam keadaan melakukan amalan soleh dan mengucapkan syahadah sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Baru-baru ini, seorang lagi ulama meninggalkan kita. Ulama dipercayai hafiz Al-Quran tertua di Luxor, Mesir, Sheikh Abdul A’ti Ali Abdul Jalil sempat membaca ayat-ayat suci Al-Quran sebelum mening gal dunia.

Dalam video yang tvlar di m3dia sos1al, Allahyarham dilihat sedang terbaring dengan memakai alat bantuan pernafasan. Beliau dil4porkan mening gal dunia pada Isnin lalu.

Berdasarkan perkongsian portal Arab, Sheikh Abdul A’ti lahir di Edfu, utara Aswan pada 1934. Beliau kemudiannya mengikut ayahnya berpindah ke Esna dan menghafaz kitab suci Al-Quran pada usia muda sebelum hilang penglihatan.

Pada usia 15 tahun, beliau menghabiskan hafazan Al-Quran dan menyertai sekolah menengah Al-Azhar.

Beberapa hari lepas, beliau didakwa mengalami masalah kesihatan dan menunjukkan simpt0m jang kitan k0r0n4v1rvs. Beliau menjalani ujian sari ngan dan didakwa posi tif v1rvs berkenaan.

Pun begitu, punca sebenar kema tiannya tidak ketahui.

Setiap makhluk yang bernyawa pasti akan mening gal dunia, itu adalah ketetapan dari Allah Ta’ala. Namun bagaimana dan dalam keadaan apa kita akan mening gal dunia, tidak ada yang tahu selain Allah Ta’ala.

Untuk itulah, sebagai umat muslim kita harus mempersiapkan kema tian kapan pun dan di mana pun. Sehingga sewaktu-waktu kita dipanggil yang Maha Kuasa dalam keadaan husnul Khotimah.

Dan itulah yang paling kita harapkan, kenapa? Karena ada surga yang menanti orang-orang yang mening gal dunia dalam keadaan yang paling baik. Yaitu, keadaan di mana kita beriman kepada Allah Ta’ala dan tidak mempersekutukan-Nya.

Berikut Sahijab kutip dari Konsultasi Syariah, 7 tanda seseorang mening gal dunia dalam keadaan husnul Khotimah.

7 Tanda Meninggal Dunia Husnul Khotimah

1. Mengucapkan Syahadat

Syahadat adalah kalimat tauhid yang harus selalu kita ucapkan, karena itu adalah pengakuan kita kepada Allah Ta’ala sebagai tuhan dan Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam sebagai Rasul kita.

Hal ini dikuatkan dalam sebuah hadits yang diriwayatkan Abu Daud, Dari Mu’adz bin Jabal radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Artinya: “Siapa yang akhir ucapannya adalah kalimat ‘La ilaaha illallah’ dia akan masuk surga.”

2. Mengeluarkan Keringat di Dahi

Tanda berikutnya seseorang mening gal dunia dalam keadaan husnul khotimah adalah adanya keringat sebesar bulir jagung di dahinya.

Dalam satu hadist yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad menyebutkan, suatu ketika, Buraidah bin Hashib radhiyallahu ‘anhu datang ke Khurasan, menjenguk saudaranya yang sedang sakit. Ternyata saudaranya dalam kondisi saka ratul mavt. Ketika wafat, ada keringat di dahinya.

Buraidah langsung bertakbir: “Allahu Akbar!” Aku pernah mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Artinya: “Meninggalnya seorang mukmin dengan keringat di dahi.”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Online Kini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*