Isteri Pot0ng Kuku Suami Itu Sunnah Dan Mengikat Kasih Sayang Hingga Jannah

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Isteri Pot0ng Kuku Suami Itu Sunnah Dan Mengikat Kasih Sayang Hingga Jannah

Sebagaimana perkongsian oleh saudara Muhammad Hassan katanya, berpendapat, bonding hanya p0tong kuku atau makan bersama adalah penguat kasih suami isteri.

Malah, amalan orang tua-tua dulu adalah bonding paling kuat yang boleh dijadikan teladan. Berbanding sekarang segelintir suami isteri sibuk dengan gajet.

Ikuti perkongsiannya.

BONDING POTONG KUKU

Untungkan orang tak sihat. Balik dari oustation makan terhidang atas meja,sup sayur, ikan kerisi kegemaran saya. Baru je nak makan tiba tiba wife cakap jangan makan dulu. Meh sini jari tu nak potong kuku.

Ya Allah. Rupanya kuku saya dah macam pontia nak. Malu weh bila kuku panjang kena tegur kat wife. Patutlah wife pandang semacam je sebelum makan.

Time makan tu,wife layankan apa yang saya nak makan. part ini saya mula sebak. teringat mak layan ayah dulu. mak tengok je ayah makan, ayah ajak makan pun mak tak makan, nak bagi suami dia betul betul kenyang, barulah mak makan.

ORANG DULU BONDING KUAT

Orang dulu bonding mereka kuat. Betul betul mereka layan pasangan. Bila bercakap beri tumpuan, ada interaksi antara mereka. Bersembang, senyum, sedang makan tu sempat lagi bermanja, siap bersuapan lagi.

Zaman ini waktu makan still lagi mengadap screen. Main HP, makan depan TV. Tangan sumbat nasi, tapi mata kat screen. Sedangkan waktu makan itu adalah masanya untuk kita bercakap dengan keluarga. So please ubah semua itu.

ORANG SEKARANG SIBUK BONDING DENGAN GAJET

Zaman sekarang, 15 minit itu sangat berharga jika kita betul betul beri tumpuan kepada keluarga berbanding 24 jam dirumah tetapi banyak masa dengan gadget, depan tv.

Akhirnya hubungan jadi t0ksik. Bercakap pun dalam hal hal penting sahaja. Paling teruknya bercakap sebab gadvh. Buka mulut je gadvh, tutup mulut tapi mata depan tv, layan gadget. Anak anak layan game, layan keh!dupan mereka sendiri.

Tiada lagi senyuman, gelak tawa, riuh rendah dalam rumah. Sedangkan kita perlu setiap hari bercakap dengan positif, ada rasa simpati terhadap pasangan dan keluarga,ada masa nak bergurau dengan isteri dan anak anak.

KENA UBAH CARA H!DUP

Apabila isteri stres, anak anak akan dibesarkan dalam suasana stres. Maka anak anak akan kesunyian. Sebab itu tidak pelik jika ada kanak kanak juga mengalami masalah m3ntal.

Hari ini, perlunya masa emosi untuk keluarga. 1 jam itu betul betul fokus melayani keluarga. Tiada HP, tiada TV, tiada urusan kerja. Bagi attention kepada pasangan. Dengar cerita mereka, dengar rasa hati mereka, banyakkan buat sentuhan kepada mereka, selalu beri senyuman atau flylng klss kepada pasangan.

Peluk erat isteri, paling kurang kena peluk pasangan 5 kali sehari, ya 5 kali, tak percaya buatlah. Layan isteri dengan baik. Nabi Muhammad s.a.w seorang pemimpin dunia, namun Nabi s.a.w akan jadi seorang suami apabila bersama dengan isteri isteri baginda.

Pot0ng kuku pasangan beri bonding yang sangat kuat, rindu sangat sangat moment ini. Disitu ada sentuhan, sentuhan sampai ke hati. Tatap wajah pasangan, renung dalam mata dia, rupanya ada seribu bahasa kasih sayang dan cinta. Dari situlah hati akan tenang melihat pasangan.

Rupanya nak isteri itu tenang, suami wajib bina bonding terhadap pasangan. I love u, i miss u, usap jari, pegang bahu ini adalah ucapan dan perbuatan yang sangat mahal yang kadang kadang kita terlepas pandang.

Bina cinta, bina bahagia insyaallah ketenangan itu akan datang.

Kredit: Muhammad Hassan

Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*