Hanya Minum Ini Setiap Pagi Sebagai Penawar D4rah Tinggi, K3ncing Manis Dan Kolesterol Tinggi

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Hanya Minum Ini Setiap Pagi Sebagai Penawar D4rah Tinggi, K3ncing Manis Dan Kolesterol Tinggi

Lemon mengandungi flavonoid polyphenolic yang membantu mengurangkan tahap kolesterol buruk (LDL). Di samping itu, ia juga mengandungi vitamin C dan B yang membersihkan saluran d4rah, dan akibat yang melindungi keadaan dan penyakit-penyakit yang berkaitan (penyakit tiga serangkai) dengan tekanan d4rah tinggi, penyakit kencing manis dan penyakit jantung

Inilah resepi yang kita mesti sediakan dan cuba.

Bahan-bahan:

 • 500ml air
 • 6 lemons
 • Madu (pilihan)
 • Petua mengamalkannya:

Cara Penyedian :

 1. Pertama sekali, benar-benar basuh lemon tersebut
 2. kemudian dipotong dua
 3. letakkan lemon tersebut di dalam periuk yang penuh dengan air
 4. direbus selama 3 minit
 5. Apabila ia mendidih dan biarkan sehingga sejuk selama 10 hingga 15 minit
 6. buang lemon tersebut
 7. Mengisi cawan dengan air ini dan simpan bahagian selebihnya untuk kegunaan akan datang
 8. Jika anda ingin rasa manis, anda harus menggunakan madu

Minum pagi dengan perut kosong dan menikmati faedah-faedah yang ditawarkan!

APA ITU KOLESTEROL?

Ramai di kalangan kita yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol. Kolesterol sering disalahertikan dalam sebahagian diet harian kita. Kebanyakannya tahu bahawa mereka sepatutnya mengawal pengambilan makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi tetapi ramai diantaranya yang tidak mengetahui apa sebenarnya kolesterol itu.

Berikut dihuraikan secara ringkas tentang kesan kolesterol di dalam badan.

 1. Sejenis lemak yang dihasilkan di hati atau di usus
 2. Menghasilkan hormon dan membentuk membran sel seterusnya dibawa ke seluruh badan manusia melalui plasma d4rah
 3. Penting dalam pembentukan 4sid hempedu dan Vitamin D di dalam badan.

Kebanyakan makanan yang mengandungi lemak haiwan juga mengandungi kolesterol. Selain itu, punca kolesterol adalah dari makanan seperti keju, kuning telur, daging, ayam, dan udang. Kandungan kolesterol di dalam makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah lebih rendah berbanding makanan yang berasaskan haiwan. Pengambilan makanan berlemak seperti lemak tepu dan lemak trans merupakan punca utama peningkatan jumlah kolesterol di dalam badan berbanding pengambilan makanan sumber kolesterol ini.

Jumlah kolesterol yang tinggi dan berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan. D4rah di dalam badan akan membawa kolesterol yang terdapat di dalam badan ke pelbagai organ dan kelenjar yang memerlukannya. Ia dibawa oleh sejenis pembawa yang dikenali sebagai lipoprotein. Apabila terlalu banyak kolesterol yang melalui saluran d4rah, kolesterol ini akan mula terbentuk di dinding arteri iaitu pada dinding saluran d4rah. Pembentukan kolesterol ini dipanggil plak seterusnya memberi kesan kepada sistem kardiovaskular badan.

Bagaimana Pembentukan Plak Ini Menyebabkan B4haya?

Apabila plak terbentuk pada arteri, ia akan menghalang pengaliran d4rah kerana saluran d4rah yang sempit. Apabila situasi ini berlaku hampir dengan org4n penting di dalam badan terutamanya jantung, ia akan menyebabkan masalah serius berlaku malah boleh menyebabkan kem4tian. Apabila saluran d4rah berhampiran organ jantung menjadi semakin sempit, ia boleh menyebabkan s3r4ngan jantung berlaku.

Apabila arteri yang menyalurkan d4rah ke otak pula yang tersumbat, ia akan menyebabkan sesorang itu mengalami strok. Kedua-dua penyakit jantung dan strok ini boleh meng4ncam ny4wa. Oleh itu, anda perlulah menjaga tahap kolesterol di dalam badan serta kandungan d4rah di dalam badan.

Kolesterol yang tinggi juga boleh menyebabkan artherosclerosis atau arteri menjadi keras. Apabila plak memenuhi arteri, dinding arteri menjadi keras dan rapuh. Ini bukan sahaja menghalang pengaliran d4rah, malah ia juga akan menyebabkan arteri pecah kerana terlalu rapuh dan ini akan menyebabkan d4rah menjadi beku di dalam badan.

Ubah corak pemakanan untuk menurunkan tahap kolesterol.

Kolesterol yang tinggi adalah sangat bah4ya kepada badan manusia. Walaubagaimanapun, ia boleh dirawat. Pelbagai perubatan yang boleh membantu menurunkan kolesterol, tetapi salah satu langkah terbaik adalah dengan mengubah cara pemakanan harian kita. Dengan mengelak pengambilan makanan berasaskan haiwan, ia boleh mengurangkan tahap kolesterol di dalam badan bukan sahaja dengan mengurangkan kuantiti kolesterol tersebut malah mengurangkan kadar sintesis atau penghasilan kolesterol di dalam badan.

Mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari.

Dicadangkan kepada mereka yang mengalami masalah kolesterol tinggi di dalam badan supaya mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari. Nasihat lanjut perlu anda dapatkan dari doktor dan pakar untuk tindakan seterusnya.

Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*