Lepas Hagia Sophia, Erdogan Berhasrat Bebaskan Masjid Al-Aqsa

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Lepas Hagia Sophia, Erdogan Berhasrat Bebaskan Masjid Al-Aqsa

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berjanji untuk “membebaskan” masjid al-Aqsa dari Israel setelah mengubah Hagia Sophia menjadi masjid pada Jumat lalu (10/7/2020). Keputusannya mengembalikan semula status banggunan ikonik Hagia Sophia sebagai masjid telah menjadi perhatian media antarabangsa.

Usaha awal membebas Al-Aqsa

Penukaran semula status Hagia Sophia sebagai masjid berjaya mengangkat imej Turki sebagai negara Islam, memperlihatkan semula kebangkitan Islam di negara itu. Dalam satu kenyataan, Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan yang mengatakan bahwa perubahan status Hagia Sophia menjadi masjid adalah usaha awal untuk membebaskan Masjid Al-Aqsa.

Kebangkitan Islam

Menerusi Jerusalem Post, Presiden Turki itu mengaitkan keputusan untuk menghidupkan kembali Islam dari Bukhara di Uzbekistan sampai Andalusia di Spanyol. Terminologi ini, yang menghubungkan al-Aqsa di Jerusalem dengan Hagia Sophia dan Spanyol. Erdogan sendiri telah lama dikenali sebagai antara pemimpin yang memperjuangankan hak rakyat Palestin daripada terus berada dalam cengkaman penind4san r3jim Zi0nis.

Prihatin nasib rakyat Palestin

Turki juga pernah mengirim bantuan ke Gaza dengan menembusi blokade Israel atas Gaza, menyebabkan kem4tian 10 warga Turki ketika pasukan Israel meny3rbu kapal Mavi Marmara.

Masjid Al Aqsa Akan Kembali Ketangan Islam Ketika Imam Mahdi Telah Muncul Menjadi Khalifah, Oleh itu, Semoga kita menjadi sebahagian dari pasukan Imam Mahdi,, Aamiin Allahumma Aamiin

Sumber : Satupersinggahan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*