Ini Antara 9 Perkara Tentang Air Barli Yang Kita Kena Tahu, Jom Amal Minum Air Barli

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Ini Antara 9 Perkara Tentang Air Barli Yang Kita Kena Tahu, Jom Amal Minum Air Barli

Terdapat dua jenis serat pemakanan iaitu mudah dilarutkan dan tidak mudah dilarutkan. Barli mempunyai kedua-dua jenis serat ini merupakan sumber terbaik serat yang mudah dilarut. Suka tak minum air barli ? Bijirin barli merupakan sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta vitamin dan galian.

Serat yang tidak mudah larut dalam barli adalah penting bagi memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.Ini antara perkara mengenai air barli yang anda perlu tahu.

Beta-glucan adalah bahan utama dalam serat mudah larut yang didapati daripada isi rong. Barli daripada variety ‘waxy’ lebih tinggi kandungan beta-glucan daripada jenis barli lain.

Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan bertanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam drah di kalangan pesa kit dia betes tahap 2.

Pesa kit dia betes perlu mengawasi tahap gula dalam darah dengan berhati-hati. Jika memakan barli dalam jumlah yang signifikan atau dimakan sebagai makanan tambahan. Hipoglisemia (gula dalam drah rendah) boleh berlaku.

Tokotrienol dan tokoferol (tokol) merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi. Antioksida membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan risi ko penya kit ba rah dan jantung. Barli mengandungi tokol yang tinggi.

Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk lvka dan luka akibat terbkar.

Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam menghilangkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera makan.

Barli juga mampu mengurangkan tekanan da rah. Dikatakan dengan memakan barli mampu merendahkan kolesterol LDL atau kolesterol ja hat. Ini mampu mengurangkan risi ko penya kit jantung.

Dikatakan juga antioksidan yang terdapat di dalam barli mampu membantu anda kelihatan lebih muda.

Ini adalah kerana barli mampu membantu membuang tok sin daripada tu buh sekali gus mampu memberikan anda penampilan lebih muda dan kulit lebih sihat.

Barli juga dikatakan kaya dengan selenium. Selenium mampu mengekalkan keanjalan kulit dan memperbaiki fungsi tu buh.

Anda yang mengalami masalah rambut dikatakan baik mengambil barli. Ini kerana barli mengandungi sejumlah garam galian, vitamin dan antioksidan yang diperlukan untuk penghasilan rambut sihat.

Air barli juga dikatakan dapat membantu menangani masalah kencing kotor. Bagi ibu-ibu ha mil yang sering mengalami masalah ken cing kotor boleh mencubanya juga. Ia juga diamalkan bagi menyejukkan badan terutama bagi pesa kit demam.

Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal. Jom Join Telegram di Bawah.

Telegram Taman Ilmu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*