Boleh Ke Minum Air Berais Lepas Makan Makanan Berlemak? Doktor Ini Ada Penjelasannya

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Boleh Ke Minum Air Berais Lepas Makan Makanan Berlemak? Doktor Ini Ada Penjelasannya

Sebelum ini ramai kita terdengar pantang larang berbunyi jangan minum air sejuk atau air ais selepas makan manakanan berlemak kerana lemak akan jadi beku dalam badan sehingga menyumbat laluan da rah

Ternyata perkara ini hanyalah mitos selepas ianya dijawab oleh Doktor Abd Ghani Hussain yang disampaikan oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad di mana beliau menyangkal dakwaan berkenaan.

Menurut beliau sistem badan manusia merupakan ‘rekaan’ yang hebat di mana mempunyai satu sistem yang hebat bagi mengawal suhu dalam badan walau dalam keadaan apa sekali cuaca. Jom kita baca.

Berkenaan memakan lemak dan minum air sejuk. Ada orang beritahu saya yang kita tidak boleh minum air sejuk atau air berisi air batu selepas makan makanan yang berlemak. Katanya ia akan menyebabkan lemak itu beku dan akan menyumbat saluran da rah kita.

Saya kata kepada kawan saya, Allah telah membuat satu sistem yang dinamakan “homeostasis” dalam bahasa perubatan moden. Homeostasis ialah sistem pengimbangan dalam badan dimana keadaan badan akan sentiasa berada dalam keadaan normal termasuk suhu badan kita.

Walau pun didedahkan kepada suhu yang sejuk, suhu badan kita akan tetap berada dalam lingkungan 36 – 37.5 darjah celsius. Jadi walau pun kita minum air yang ada air batu, suhu air itu akan ditingkatkan kepada suhu optima badan. Jadi pembekuan lemak dalam badan kita tidak akan berlaku.

Keduanya, lemak diserap masuk ke dalam darah bukan dalam bentuk pepejal, ia diserap dalam bentuk molekul individu. Jadi proses pembekuan lemak tidak sama sekali akan berlaku didalam saluran da rah.

Jadi jangan khuatir, nikmatilah air sejuk atau berair batu tanpa was-was.

Sumber : Dr Abd Ghani Hussain

Share ilmu ini utk peringatan semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*