Manfaat Biji Kurma Yang Jarang Diketahui Boleh Buat Lepas Ni

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Manfaat Biji Kurma Yang Jarang Diketahui Boleh Buat Lepas Ni

Sebelum ni kalau bulan puasa selalu kita beli buah kurma sama ada untuk sahur atau berbuka. Tapi kita tak tahu rupanya biji kurma ada manfaatnya tersendiri. Ikut perkongsian dari Munirah Syed Abu Bakar disediakan oleh bicarakini.

Kurma adalah buah ajaib, kecil pada saiznya namun jika diambil secara konsisten setiap hari, ianya adalah makanan terbaik buat kita umat manusia.

Kaya dengan Glukos kerana itu ianya amat sempurna untuk tenaga berpanjangan sepanjang hari. Langkah demi langkah memproses biji kurma, saya menggunakan biji kurma Ajwa

Namun pada post kali ini saya ingin berkongsi ilmu dengan biji kurma. Biji kurma sangat banyak khasiatnya, untuk kulit dan juga boleh dibuat minuman seperti kopi jika anda makan kurma, jangan terus membuang bijinya. Simpan dan kumpul.

Cara cara memproses biji kurma;

  • Basuh biji kurma dan tos kering
  • Taburkan di atas dulang atau penutup periuk dan jemurkan seharian
  • Gorengkan biji kurma tanpa menggunakan minyak
  • goreng sehingga hangus pastikan biji kurma hitam legam pada ketika ini biji kurma akan mengeluarkan bau harum dan sangat wangi persis biji kopi!
  • Tumbuk dengan batu lesung atau kisar dengan menggunakan pengisar kering (jangan risau kerana tekstur biji kurma sudah garing dan tidak keras)
  • Simpan di dalam botol kaca dan boleh digunakan dengan jangkamasa yang lama

Buku Islamic Medicine The Key To A Better Life hasil tulisan dan kajian Yusuf Al Hajj Ahmad membicarakan secara terperinci mengenai kurma

Kebaikannya

  1. Sebagai minuman penganti kopi, warnanya tidak segelap kopi tapi rasanya seakan akan kopi. Ianya memberi tenaga baik pada peminum
  2. Anda juga boleh menggunakan serbuk biji kopi untuk membuat perapan daging dicampur dengan pelbagai rempah ratus dan Subhanallah perapan daging amat amat lembut
  3. Digunakan sebagai scrub badan (saya akan kongsikan tips scrubbing dengan anda pada post yang lain) . Gabungan scrub biji kurma dengan pevoo dan madu akan membuatkan kulit badan anda selembut baby!. Natural? yes and safe!
  4. Jika anda mengalami masalah kegvguran rambut yang serius dan kronik sehingga menyebabkan anda BOTAK!!! maka inilah natural remedy atau cara semulajadi untuk mengaktifkan sel kulit kepala yang sudah ma ti. Amalan menyapu biji kurma dicampur dengan Minyak Zaitun Ramallah Extra Vir gin pevoo , maka hasilnya adalah terbaik.

Penggunaan secara Konsisten setiap hari sebelum tidur اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ akan membuatkan sel kulit kepala yang bermasalah kembali sihat dan anak anak rambut kembali keluar dengan sihat!!!

Masya Allah, tidaklah Allah SWT menyebut sesuatu yang baik di dalam Al-quran jika tidak mendatangkan kebaikan dan barakah pada semua Umat Manusia

Apa yang penting, yakin, tawakal dan istiqomah. Live and Love Sunnah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Online Kini.

Kredit : Munirah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*