Cara Elakkan Kereta Bahang Jika Parking Dibawah Panas Terik

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Cara Elakkan Kereta Bahang Jika Parking Dibawah Panas Terik

Pernah berlaku tak semasa pergi kerja setelah sampai parking berbumbung penuh terpaksa parking tempat yang tak berbumbung. Lepas rehat masuk dalam kereta buka-buka je “Wow! Panasnya!” Sampaikan nak pegang steering pun tak mampu sebab panas betul.

Terpaksa bukak pintu kereta luas-luas, start enjin dan pasang air-cond kuat-kuat dan biarkan ianya sebentar sampailah kereta sejuk sikit, betul tak?

Ada cara untuk nak skip kesemua bahagian ni. Korang tak perlu nak susah-susah buka kesemua pintu kereta dan tunggu sampai sejuk sikit. Paling penting sekali, tak perlu nak tinggalkan kereta dengan cermin kereta yang diturunkan sedikit. Baha ya tau! Hanya perlu pulas butang fungsi ini sahaja:

1. Flap air-cond ditutup sewaktu memandu untuk kekal sejuk.

Sewaktu memandu pastikan korang tutup flap air cond kereta. Ini berfungsi agar perudaraan kereta beredar di dalam kereta sahaja dan mengekalkan udara yang sejuk dan nyaman sepanjang pemanduan.

2. Sewaktu parking, pastikan flap air cond dibuka.

Bila korang nak parking kereta di kawasan tidak berbumbung dan ditambah pula dengan cuaca panas, jangan pula tutup flap air cond tu. Sebaliknya, korang kena biarkan ianya terbuka agar udara panas tidak terperap dalam kereta.

Ini bertujuan agar udara keluar masuk dan mengekalkan kereta kurang panas. Tidak perlu nak turunkan cermin kereta untuk ventilation. Baha ya kalau orang cungkil melalui cermin untuk nak cu ri kereta kan?

Bicara Kini : Lepas ni boleh amalkam selalu jika kereta di biarkan di bawah panas yang terik ye. Semoga artikel ini bermanfaat buat semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Online Kini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*