Selepas Tular Solat Tepi Jalan Dan Mufti kata H4ram, Tak Sangka Ini Respon Siti Kasim

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Selepas Tular Solat Tepi Jalan Dan Mufti kata H4ram, Tak Sangka Ini Respon Siti Kasim

Sejak beberapa hari lalu tular gambar pengguna lebuh raya yang menunaikan solat Subuh di l0rong kecem4san Lebuhraya Kuala Lumpur–Karak ketika pulang sempena Aidiladha.

Perkara tersebut menjadi perdeb4tan h4ngat di media sosi4l apabila ada yang memuji, malah ada yang mempertik4ikannya.

Sementara itu pemegang konsesi KLK dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1), Anih Berhad pula menasihatklan agar pengguna tidak menunaikan solat di lorong kecem4san lebuh raya itu atas faktor keselamatan.

Menurut kenyataan media yang memaklumkan tindakan itu dikhu4tiri boleh menyebabkan penunggang motosikal atau kenderaan lain tidak menyedari kehadiran individu di lorong kecem4san tersebut.

Kami amat menghargai kesabaran pengguna Lebuhraya KLK dan juga ketaatan umat Islam menunaikan ibadah solat.

Ini ketika dalam perjalanan ke Pantai Timur pada setiap kali musim perayaan dan cuti umum.

Namun, kami sebagai pengendali Lebuhraya KLK juga ingin memohon kesabaran dan penelitian wajar daripada pengguna jalan raya.

Ini agar tidak menunaikan ibadah solat di atas jalan raya iaitu di lorong kecem4san atas faktor keselamatan,” menurut kenyataan itu.

Mufti Pahang kata har4m.

Semalam Perkara tersebut telah menarik perhatian Mufti Pahang Datuk Seri Abdul Rahman Osman yang memberikan pendapat beliau.

Melakukan sesuatu yang memudar4tkan diri hvkumnya adalah har4m walaupun perkara dilakukan itu wajib. Cuba ikhtiar supaya dapat solat pada waktu tepat dalam keadaan selamat.

Matlamat memelihara agama (hifz al-din) tidak akan tercapai kecuali dengan memelihara ny4wa (hifz al-nafs).

Begitu juga dalam situasi ini, jika memb4hayakan ny4wa hvkumnya adalah h4ram tetapi solat wajib dilakukan terutama waktu Subuh yang tidak boleh dilakukan secara jamak, katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Katanya, jika keadaan terdes4k hingga menyebabkan pengguna jalan raya perlu menunaikan solat di tepi jalan, mereka perlu memastikan diri dan orang ramai selamat.

Katanya, itulah pentingnya merancang perjalanan dan lebih elok mencari tempat yang bersesuaian untuk menunaikan solat.

Respon Siti Kasim.

Sementara itu, aktivis dan pegvam Siti Kasim dalam satu posting di Fbk turut memberikan reaksi beliau.

Berkongsi ker4tan artikel Malaymail, Siti Kasim mempersoalkan tindakan tersebut yang boleh memb4hayakan nyawa orang lain.

Apa nak jadi dahhh.

Tak dapat markah lebih kalau ko orang buat macam ni. Memberh4yakan diri sendiri dan orang lain. J4ngan cakap pasal menyus4hkan orang lain. Orstad-orstad ko orang tak beritau ke bukan macam ni nak jadi orang Muslim yang baik. Just to add, if anyone gets upset with my posting, that’s your problem.

You can go and k1II yourself for all I care but you’re endangering others too. When your actions affect others, we all have a say. tulis Siti Kasim

Siti Kasim kemudian menambah dalam ruangan komen menceritakan pengalaman beliau menghadapi situasi serupa ketika berada di Unitd K1ngdom.

Menurutnya ketika itu kereta mereka mengalami ker0sakan dan berhenti di lorong kecem4san.

Dalam masa 5 minit, kereta poIis datang dan menjer1t ke arah kami. J4ngan berada dekat dengan kereta!!”, terus kami bergeg4s pergi ke arah tebing macam kena kej4r dengan h4ntu”, tulis Siti Kasim.

Antara komen netizen.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Online Kini.

Ikuti Channel Telegram Kami Di Myinfomaya.

Sumber: astroawani dan FB Siti Kasim via slamber media

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*