Pengetahuan Minum Air Panas Atau Air Sejuk Yang Mana Lebih Baik

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Pengetahuan Minum Air Panas Atau Air Sejuk Yang Mana Lebih Baik

Sejauh mana kebenaran mengatakan air sejuk kurang elok berbanding air panas. Ada banyak juga kebaikan air sejuk namun harus diingat air sejuk juga ada buruk jika yang mengamalkan pantang minum air ini kerana dikatakan tak elok untuk kesihatan. Betulkah?

Sebenarnya minum air sejuk juga baik untuk tubuh tapi haruslah pada waktu yang sesuai.

Kebaikan minum air sejuk

Berikut dikongsi kebaikan minum air sejuk dan waktu yang tepat untuk anda mengambilnya agar bermanfaat pada kesihatan tvbuh.

1. Selepas bersenam

Sewaktu bersenam, suhu tubuh akan meningkat dan minum air yang sejuk akan menurunkannya kembali.

2. Melawan panas

Minum air sejuk terutama pada musim panas disarankan bagi kesihatan tvbuh. Air sejuk diserap dengan cepat oleh tvbuh dibanding air panas.

3. Membantu menurunkan berat badan

Kunci penurunan berat badan adalah menaikkan kadar metabolime tubuh agar dapat membakar kalori lebih banyak lagi. Antara cara paling berkesan untuk tujuan ini adalah minum atau mandi air sejuk, ia dapat meningkatkan metabolisme tubuh.

Jangan minum air sejuk bila

  • Elak minum air sejuk ketika sedang makan.
  • Minum air sejuk semasa makan atau selepas makan akan menyebabkan tvbuh membuang banyak tenaga untuk meningkatkan suhunya.
  • Melambat pencernaan yang hujungnya berkait dengan masalah lemak pada perut.

Kebaikan minum air panas

Minum air panas pun banyak manfaatnya. Tak lengkap jika tak huraikan tentang manfaat minum air panas atau suam yang mana cukup baik diamalkan.

1. Mempercepatkan pencernaan

Menurut perubatan Ayuverda dan masyarakat Cina kuno, sebaiknya minum segelas air suam pada pagi hari. Ia akan mengaktifkan sistem pencernaan dan mencegah masalah pada perut.

2. Mengeluarkan ra cun dari tubuh

Minum air suam juga membantu mengeluarkan toksin dari tvbuh selain membersihkan tvbuh dan mencegah jerawat serta masalah kulit. Untuk menambah khasiatnya, tambah perahan jus lemon dalam segelas air suami dan minum setiap pagi.

3. Melancarkan pernafasan

Air panas juga baik bagi mereka yang memiliki masalah pada saluran pernafasan. Air ini membantu pengeluaran lendir di saluran pernafasan.

4. Mengurangkan rasa sa kit

Sewaktu air panas mengalir dalam aliran dvrah, ia sekali gus berfungsi sebagai penghilang rasa sa kit semula jadi. Jadi jika mengalami sa kit pada sendi atau perut kerana ha id, segelas air hangat dapat membantu mengurangkannya.

Akak Pesan: Minum air sejuk dan air panas bergantung pada keadaan kita sendiri. Jangan amalkan selalu jika mendatangkan kemudaratan.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Online Kini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*